#thefitlife

Prânzul cu Nirvana Yoga

În articolul trecut am deschis discuția despre cei trei macronutrienti împreună cu vitamine și minerale și importanța unui mic dejun sățios și gustos.

 

Astăzi vorbim despre prânz, momentul oportun în care putem consuma carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, salate bogate în frunze verzi și dacă alegem proteină animală o putem adăuga, dacă nu, cea pe care o găsim la pachet cu carbohidrații complecși este suficientă.

Multe persoane, în special cele care își doresc să slăbească, fug de carbohidrați deoarece consideră că aceștia îngrașă. Însă toate alimentele au potențial caloric, unele mai mult decât altele, însă nu ele în sine ne ajută să acumulăm kilograme ci modul în care le mâncăm- cantitatea, intervalul orar și repetitivitatea.

 

Cultural consumăm pâine și produse de patiserie (dacă ne luăm după multitudinea de patiserii de la fiecare colț de stradă). Acestea conțin carbohidrați simpli, care se absorb rapid, cresc glicemia în sânge și se eliberează o cantitate mare de insulină pentru a o metaboliza.

În momentul în care avem o cantitate mare de insulină în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp aceasta va duce la hipoglicemie, pe care o resimțim ca letargie la o oră sau două după ce am mâncat, urmată de nevoia de a mânca din nou ceva (dulce).

 

Dacă consumăm aceste produse atunci inevitabil vom acumula măcar câteva kilograme extra și o burtică exponențial mai mare decât vara trecută.

Dacă ne axăm pe carbohidrați complecși care vin la pachet cu proteină vegetală: năut, linte, fasole, quinoa, ovăz, orz, paste integrale, hrișcă, făinuri integrale atunci povestea stă complet diferit.

 

În primul rând senzația de sațietate apare mai repede și durează pentru un interval îndelungat.
În al doilea rând absorbția se face gradual ceea ce rezultă într-o cantitate moderată de insulină. Un secret este că dacă avem insulină în sânge atunci corpul nu accesează stratul de grăsime pentru a o converti în energie.

Dacă de exemplu ne propunem să slăbim sănătos, putem mânca carbohidrat complex dimineața și la prânz, seara urmată de o cină ușoară, astfel făcându-ne poftele în timpul zilei și având o atitudine relaxată la cină.

 

foodblog_7_original

 

 

Hummus și lipie homemade

Hummus (servește 4-6)

Punem 1 cană de năut la hidratat peste noapte.
Dimineața îl spălăm bine sub jet de apă și apoi îl punem la fiert.

• 2 căni de năut fiert
• cana de apă (mai adăugați dacă e nevoie)
• linguri de tahini
• linguri ulei de măsline
• zeamă de la ½ sau 1 lămâie în funcție de gust
• 2 căței de usturoi mici
• 1 lingură de chimion zdrobit
• 1 lingură de sumac
• 1-2 lingurițe sare (după gust)

Dacă avem un blender de mare viteză punem toate ingredientele împreună și apoi blenduim 1 minut. Gustăm, mai asezonăm după gust și apoi mai blenduim încă 30 de sec- 1 minut.

Dacă avem un blender mai leneș, atunci punem năutul cu apa și blenduim până e omogen. Adăugăm treptat tahini și uleiul, condimentele, zeama de lămâie. Verificăm gustul și consistența.

 

Rețetă lipie (4 lipii)
• 150g făină integrală
• 50 -60 ml apă (în funcție de tipul de făină folosit)
• 1 lingură ulei de măsline
• 1 linguriță bicarbonat stins într-o lingură de suc de lămâie
• 2 linguri de semințe de floarea soarelui
• sare după gust

Se pune făina într-un bol și se amestecă cu sare. Apoi ușor turnăm apa, prima oară 50 ml și apoi mai adăugăm dacă este nevoie, mixul de bicarbonat, uleiul și frământăm aluatul.

Consistența pe care o urmărim este una nelipicioasă, în care putem frământa aluatul fără să se lipească de mână sau de bol. Dacă mai trebuie un praf de făină adăugăm ușor ușor.

Când aluatul este gata înglobăm și semințele, modelăm aluatul într-un cilindru și îl tăiem în 4 bucăți.

Pe un blat curat presărăm un pic de făină și cu un făcăleț dăm formă rotundă lipiilor, făcându-le atât de subțiri cât putem sau cât ne place.

Între timp punem o tigaie de teflon la încins, să fie încinsă bine când punem lipia.

O întoarcem după maxim un minut, o mai lăsăm 2 minute pe cealaltă parte și încă 1 minut sau 2 pe partea inițială.

Și voila! Am terminat de pregătit prima noastră lipie! Facem la fel cu următoarele trei.

Bon appetit!

 

Pentru consultații de nutriție one-to-one ne puteți scrie pe yogi@nirvanayoga.ro sau ne puteți suna la 0733.756.897.

 

www.nirvanayoga.ro

logo-png_copy_002

 

Urmărește-ne pe Instagram:

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

About 

0 Comentarii

Spune-ne parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *